Kompostér Bokashi Organko 2

Nový produkt

Kompostér, který zpracovává bioodpad pomocí fermentace. Je vyroben z recyklovaných materiálů a poradí si s téměř veškerým organickým odpadem.

Více informací:

2 050,00 Kč s DPH

Více informací:

  • Navržen slovinskou firmou Skaza.
  • Kompostujte bez mušek a zápachu.
  • Bokashi Organko 2 získal prestižní ocenění Red Dot Award: Product design 2019.

Rozměry: 34 x 24 x 24 cm

Objem: 9,6 l

Co patří do kompostéru Bokashi Organko 2 – co mu chutná

Do kompostéru Bokashi může přijít téměř veškerý organický odpad. Větší kusy doporučujeme nakrájet na menší, tím se proces fermentace usnadní. 

  • ovoce a zelenina
  • zbytky vařených jídel
  • chléb
  • kávová sedlina
  • čajové sáčky
  • zvadlé květiny
  • kapesníky, ubrousky

Co nepatří do kompostéru Bokashi Organko 2 – s čím si neporadí

Pokud budete výsledný produkt vyhazovat do hnědé popelnice na bioodpad, nepřidávejte do kompostéru Bokashi žádný odpad živočišného původu.

  • ocet
  • džus
  • mléko
  • olej
  • voda
  • větší kosti
  • popel
  • zvířecí exkrementy
  • papír

Jak začít kompostovat s Bokashi kompostérem?

  • na dno prázdné Bokashi nádoby vhoďte odměrku Bokashi směsi
  • do nádoby vložte bioodpad
  • zasypte jej odměrkou směsi Bokashi
  • vytlačte vzduch pomocí pěchovadla
  • zavřete víko
  • a tak pořád dokola, dokud není nádoba plná. 

Co je Bokashi směs?

Součástí balení je i Bokashi směs, která podporuje proces fermentace. Je vyrobena z obilných otrub a melasy, obohacena o bakterie kyseliny mléčné, kvasinky, fotosyntetizující organismy a enzymaticky aktivní houby. 1 kg Bokashi směsi by mělo vydržet na 30-50 dní. Bokashi směs si můžete dokupovat nebo vyrobit sami podle návodných videí. 

Jaký je výsledný produkt kompostéru Bokashi Organko 2?

Nejenom hřejivý pocit, že snížíte množství odpadu na skládkách a ve spalovnách, ale hlavně budete moct půdě vrátit, co jí v dnešních dnech schází – základ pro kvalitní kompost, a Bokashi čaj. 

Jak dlouho trvá, než se Bokashi nádoba naplní?

Doba naplnění kompostéru je individuální a závisí na množství vyprodukovaného odpadu, průměrná doba naplnění běžnou rodinou je cca 14 dní. 

  • po naplnění nechte Bokashi 14 dní pracovat v uzavřené nádobě
  • po 3-5 dnech během procesu fermentace odpouštějte Bokashi čaj
  • Bokashi materiál je připraven, jakmile z něj ucítíte sladko-kyselý odér (kuchyňské zbytky však nemění svůj tvar)
  • po ukončení procesu smíchejte zbytky z kompostéru s půdou na vaší zahrádce, zakopejte do půdy, přidejte je na kompost nebo je vyhoďte do hnědé popelnice na bioodpad (všechny nápady na zpracování Bokashi materiálu najdete zde).

Kdy stočíte první Bokashi čaj a co s ním?

Fermentační tekutinu – Bokashi čaj, který během procesu vzniká, se objeví zhruba po 14 dnech od zahájení plnění nádoby. Lze jej stáčet kohoutkem vespod nádoby a následně jej použít jako hnojivo pro květiny (v poměru 1:200 s vodou) nebo jako přírodní čistič odpadu. Výluh stáčejte každých 3-5 dní.

Není kompostér Bokashi Organko 2 cítit?

Bokashi metoda využívá procesu fermentace bez přístupu vzduchu (vzduchotěsné víko). Uvnitř kompostéru tedy nic nehnije, neuniká nepříjemný zápach a odpad neláká hmyz. Kdyby přece jen něco bylo špatně, Bokashi FAQ nebo naše kompostovací poradna pomůžou.